H μουσικοθεραπεία αποτελεί μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας μέσω της κλινικής και τεκμηριωμένης χρήσης της μουσικής. Έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ψυχικής και σωματικής υγείας κάθε ατόμου ανεξαρτήτως ηλικίας, ανάγκης και δεξιότητας. Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τις ικανότητές του, ανταποκρίνεται σε ήχους και μουσικά μοτίβα, επιδεικνύοντας μια ενδελεχή κατανόηση της δομής και των χαρακτηριστικών της μουσικής (Bruscia, 1987). Η μουσικοθεραπεία καλεί τη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων εντός μιας θεραπευτικής σχέσης.
Η μουσικοθεραπεία λειτουργεί ως τρόπος έκφρασης, ελευθερώνει το άγχος, ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθά το άτομο να πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνατότητές του. Κάθε μουσικό αποτέλεσμα υπενθυμίζει πως η προσπάθεια ανταμείβεται (Habibet et al., 2006).
Μια συνεδρία μουσικοθεραπείας είναι σχεδιασμένη στις ανάγκες, στις δεξιότητες και τα ενδιάφεροντα του συμμετέχοντα. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Ο/Η μουσικοθεραπεύτής/ρια είναι ειδικά εκπαιδευμένος/η να ακούει το «μουσικό παιδί» να αναγνωρίζει, να διευκολύνει, και να υποστηρίζει την μουσική επικοινωνία (Nordoff&Robbins,1977).
Η μουσικοθεραπεία βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μεταξύ άλλων, παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, τραυματικές εμπειρίες, άγχος και κατάθλιψη.
Η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται στο φάσμα του αυτισμού από τα μέσα της δεκαετίας του 1940. Aποτελεί μια αποδεδειγμένη αποτελεσματική προσέγγιση μέσω της οποίας προωθείται η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση, η έκφραση, η συνεργασία, η ενεργή συμμετοχή εντός μιας θεραπευτικής σχέση. Μέσω της μουσικής και των βασικών στοιχείων της, η μουσικοθεραπεύτρια σχεδιάζει τη συνεδρία στα πλαίσια των δυνατοτήτων του παιδιού, όπου και εφαρμόζονται συγκεκριμένοι στόχοι επίτευξης.
H μουσικοθεραπεία καλεί το παιδί να ακούσει, να παίξει, να ανακαλύψει, να ερευνήσει ηχοχρώματα, να διαλέξει αγαπημένα ακούσματα, να τραγουδήσει, να χαλαρώσει. Η μουσικοθεραπεύτρια ανταποκρίνεται αρχικά στις ανάγκες του παιδιού για να χτίσει μια σχέση επικοινωνίας και ασφάλειας με βάση τα ενδιαφέροντά του και την ψυχοσύνθεσή του.
Ο χώρος μας παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής των γονέων κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μουσικοθεραπείας. Όταν η μουσικοθεραπεύτρια, το παιδί και οι γονείς συνεργάζονται, δημιουργείται ένα ενιαίο υποστηρικτικό περιβάλλον που ενισχύει την ανάπτυξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα - συναισθηματικά, κοινωνικά και γνωστικά. Ακόμη, η συμμετοχή των γονέων στη μουσικοθεραπεία επιτρέπει την κατανόηση και την αντιμετώπιση των αναγκών του παιδιού σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής, ενδυναμώνοντας τον οικογενειακό δεσμό και την κοινή προσπάθεια.
Ο συνδυασμός της μουσικοθεραπείας και της λογοθεραπείας αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή μέθοδο, που ενώνει τα δύο αυτά πεδία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δύο θεραπευτές, η μουσικοθεραπεύτρια και ο λογοθεραπευτής, συνεργάζονται στενά για να παρέχουν μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση στη θεραπεία. Η συνεργασία αυτή επιτρέπει τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων θεραπείας που καλύπτουν τις δυσκολίες κάθε παιδιού. Η μουσικοθεραπεύτρια έχει τη δυνατότητα να κάνει τις συνεδρίες πιο δημιουργικές και διασκεδαστικές, ενώ ο λογοθεραπευτής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των λεκτικών δεξιοτήτων, την προφορά, την άρθρωση και τη γενικότερη ικανότητα επικοινωνίας του ατόμου.
Μέσα σ’ένα θεραπευτικό, δημιουργικό και ευχάριστο πλαίσιο, στα πλαίσια της λογοθεραπείας και των αντίστοιχων στόχων, η μουσικοθεραπεύτρια θα χρησιμοποιεί τον κλινικό αυτοσχεδιασμό και άλλες προσεγγίσεις οι οποίες θα συμβάλλουν:
Με αυτήν την προσέγγιση, τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν μια πιο ολιστική θεραπευτική εμπειρία, η οποία όχι μόνο τους βοηθάει να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αλλά και να αναπτύξουν την αγάπη τους για τη μουσική, να εκφραστούν και να αγκαλιάσουν τις δυνατότητες τους!