Ο συνδυασμός της μουσικοθεραπείας και της λογοθεραπείας αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή μέθοδο, που ενώνει τα δύο αυτά πεδία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δύο θεραπευτές, ο μουσικοθεραπευτής και ο λογοθεραπευτής, συνεργάζονται στενά για να παρέχουν μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση στη θεραπεία. Η συνεργασία αυτή επιτρέπει τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων θεραπείας που καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες κάθε ατόμου.
Η λογοθεραπεία, είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με δυσκολίες που φέρει ο προφορικός και o γραπτός λόγος. Ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας, ομιλίας, λόγου, φωνής, μάσησης και κατάποσης σε άτομα όλων των ηλικιών.
Η μουσικοθεραπεύτρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τις συνεδρίες πιο δημιουργικές ενισχύοντας έτσι το κίνητρο στο άτομο να ανταπεξέλθει με θετική διάθεση σε νέες πνευματικές ή γνωστικές δεξιότητες, ενώ ο λογοθεραπευτής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των λεκτικών δεξιοτήτων, την προφορά, την άρθρωση και τη γενικότερη ικανότητα επικοινωνίας του ατόμου στον εκφραστικό τομέα και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Μέσα σε ένα θεραπευτικό, δημιουργικό και ευχάριστό πλαίσιο, στα πλαίσια της λογοθεραπείας και των αντίστοιχων στόχων, η μουσικοθεραπεύτρια θα χρησιμοποιεί τον κλινικό αυτοσχεδιασμό και άλλες προσεγγίσεις οι οποίες θα συμβάλλουν:
Με αυτήν την προσέγγιση, τα άτομα μπορούν να απολαμβάνουν μια πιο ολιστική θεραπευτική εμπειρία, η οποία όχι μόνο τους βοηθάει να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αλλά και να αναπτύξουν την αγάπη τους για τη μουσική, να εκφραστούν και να αγκαλιάσουν τις δυνατότητες τους!
'Η μουσική μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για παιδιά που έχουν γλωσσικές δυσκολίες και επομένως μεγάλο περιθώριο βελτίωσης'(Swaminathan & Schellenberg, 2020, σ. 2345).
Η στενή σχέση μεταξύ μουσικής και γλώσσας ενισχύει τη συνεργασία αυτών των δύο θεραπειών. Η μουσική και η γλώσσα μοιράζονται πολλές δομικές ομοιότητες, γεγονός που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Και οι δύο είναι πανταχού παρούσες στις ανθρώπινες κοινωνίες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και την έκφραση συναισθημάτων. Μέσω της μουσικής και της γλώσσας, οι άνθρωποι καταφέρνουν να συνδεθούν, να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν συναισθηματικές και πνευματικές καταστάσεις με μοναδικούς και πλούσιους τρόπους.
Το ύψος και η χροιά της φωνής είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τηλεκτική επικοινωνία. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν αυτά τα μουσικά στοιχεία για να ενισχύσουν την αντίληψη των ήχων και να βοηθήσουν τα άτομα να διακρίνουν διαφορετικές φωνητικές νότες και συναισθηματικές αποχρώσεις. Μέσω της μουσικής, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αναπαράγουν διαφορετικά φωνητικά ύψη και χροιές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της επικοινωνίας τους.
Τα ηχοχρώματα και οι δυναμικές (όπως η ένταση και η δύναμη του ήχου) είναι στοιχεία που επηρεάζουν τη συναισθηματική απόκριση και την κατανόηση του λόγου. Μέσω της μουσικής, οι θεραπευτές βοηθούν τα άτομα να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν διαφορετικά ηχοχρώματα και δυναμικές για να ενισχύσουν την έκφραση και την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων τους.
Τα ηχοχρώματα και οι δυναμικές (όπως η ένταση και η δύναμη του ήχου) είναι στοιχεία που επηρεάζουν τη συναισθηματική απόκριση και την κατανόηση του λόγου. Μέσω της μουσικής, οι θεραπευτές βοηθούν τα άτομα να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν διαφορετικά ηχοχρώματα και δυναμικές για να ενισχύσουν την έκφραση και την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων τους.
Ο ρυθμός αποτελεί τόσο ισχυρό μέρος της προφορικής επικοινωνίας που ορισμένοι πολιτισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν ρυθμικά τύμπανα ως υποκατάστατο της ομιλίας. Η ρυθμική δομή μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό και ΔΕΠΥ να διατηρήσουν την προσοχή τους σε ρυθμούς που σχετίζονται με την ομιλία. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν βελτίωση στην ομιλία μετά την παρέμβαση της μουσικοθεραπείας με μουσικοθεραπευτικές και ρυθμικές δραστηριότητες εστίαζοντας στην γενικότερη αισθητηριακή ολοκλήρωση (Bharathi et al., 2019). Όπως γράφει η μουσικοθεραπεύτρια και ειδικός στην αισθητηριακή ολοκλήρωση Dorita S. Berger: "Οποιοδήποτε ρυθμικό μουσικό έργο που περιλαμβάνει φυσική συμμετοχή μπορεί να βοηθήσει στην εσωτερίκευση του ρυθμού. Συνιστάται ιδιαίτερα η επικέντρωση σε τύμπανα και ρυθμική κίνηση" (Berger, 2002, σσ. 155-156).